Mostrar registro simples

dc.contributor.authorNes, Fernanda dept_BR
dc.contributor.authorRiboldi, Gustavo Peliciolipt_BR
dc.contributor.authorFrazzon, Ana Paula Guedespt_BR
dc.contributor.authorD'Azevedo, Pedro Alvespt_BR
dc.contributor.authorFrazzon, Jeversonpt_BR
dc.date.accessioned2014-12-12T02:15:34Zpt_BR
dc.date.issued2010pt_BR
dc.identifier.issn0037-8682pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/108115pt_BR
dc.description.abstractIntroduction: Listeria monocytogenes is a ubiquitous microorganism in nature and is responsible for listeriosis, an infectious disease caused by consumption of contaminated food. Methods: Molecular characterization was performed on 19 strains of Listeria monocytogenes (serovars 1/2a, 1/2b, 4b and 4c), isolated from dairy products in Rio Grande do Sul, Brazil. The molecular techniques applied were random amplification of polymorphic DNA and restriction enzyme analysis. In addition to the molecular analysis, the antimicrobial resistance profile was determined. Results: The strains studied showed a low degree of diversity. In relation to the antimicrobial resistance profile of those microorganisms from the samples analyzed, all of them were susceptible to the antimicrobials tested. Conclusions: The molecular techniques that were used presented good discriminatory power for the strains studied. Furthermore, all of the samples that were analyzed were susceptible to the antimicrobials tested.en
dc.description.abstractIntrodução: Listeria monocytogenes é um microrganismo que se encontra disseminado na natureza, sendo responsável por causar listeriose, uma doença infecciosa causada pelo consumo de alimentos contaminados. Métodos: A análise molecular de 19 linhagens de Listeria monocytogenes, sorovares 1/2a, 1/2b, 4b, 4c, isoladas de produtos lácteos do Rio Grande do Sul, Brasil. As técnicas moleculares aplicadas foram: Amplificação Randômica do DNA Polimórfico e Análise por Enzimas de Restrição. Além da análise molecular foi realizado o perfil de resistência antimicrobiana. Resultados: As linhagens estudadas mostraram baixo grau de diversidade, em relação ao perfil de resistência antimicrobiana desses microrganismos das amostras analisadas todas foram susceptíveis aos antimicrobianos testados. Conclusões: As técnicas moleculares estudadas apresentaram um bom poder de discriminação para as linhagens estudadas. Além disso, todas as amostras analisadas foram susceptíveis aos antimicrobianos analisados.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofRevista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical. Vol. 43, n. 4 (jul./ago. 2010), p. 382-385.pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectListeria monocytogenesen
dc.subjectListeria monocytogenespt_BR
dc.subjectDerivado do leitept_BR
dc.subjectPCR-REAen
dc.subjectRAPDen
dc.subjectDairy productsen
dc.titleAntimicrobial resistance and investigation of the molecular epidemiology of Listeria monocytogenes in dairy productspt_BR
dc.title.alternativeA resistência antimicrobiana e investigação de epidemiologia de Listeria monocytogenes em produtos lácteos pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000756612pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


Thumbnail
   

Este item está licenciado na Creative Commons License

Mostrar registro simples