Mostrar registro simples

dc.contributor.authorLunkes, Letícia Bello Florespt_BR
dc.contributor.authorHashizume, Lina Naomipt_BR
dc.date.accessioned2015-05-01T01:58:04Zpt_BR
dc.date.issued2014pt_BR
dc.identifier.issn0103-6971pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/115714pt_BR
dc.description.abstractObjective Tea has been considered a healthy alternative to other industrialized beverages. The objective of this study was to assess the erosive potential of teas commercially available in Brazil by pH and titratable acidity measures. Methods Eighteen teas available in Brazilian market were selected for this study (read to drink and brewed tea), and a brand of yerba mate (Ilex paraguariensis). Each product was analyzed for pH and titratable acidity. For comparison between different kinds of teas, the Student t test was used. Results The mean pH values for ready to drink teas ranged between 2.89 and 4.03, while for the brewed teas and yerba mate the values ranged between 6.75 and 7.89. The difference between the two groups was significant (p < 0.05). Regarding titratable acidity, the ready to drink teas showed mean values ranging between 3.77 ml and 12.68 ml. Brewed teas (including yerba mate) were not tested for titratable acidity because their pH values were greater than 7.0. Conclusion Among the teas commercially available, ready to drink teas have lower pH values and higher titratable acidity compared to other teas. It suggests that they have an erosive potential.en
dc.description.abstractObjetivo Avaliar o potencial erosivo de chás comercialmente disponíveis no mercado brasileiro através da avaliação dos valores de pH e de titrabilidade ácida. Métodos Foram selecionados dezoito chás disponíveis no mercado brasileiro (prontos para beber e para preparo em infusão), além de uma marca de erva-mate (Ilex paraguariensis). Cada produto foi avaliado quanto ao seu pH e titrabilidade ácida. A comparação entre os tipos de chá foi realizado pelo teste t de Student. Resultados Os valores médios de pH dos chás prontos para beber variaram entre 2,88 e 4,03 enquanto que para os chás para preparo em infusão e erva mate os valores variaram entre 6,75 e 7,89. A diferença entre os dois grupos foi significativa (p < 0,05). Em relação à titrabilidade ácida os chás prontos para beber apresentaram valores médios variando entre 3,77 ml e 12,68 ml. Os chás para preparo em infusão (incluindo a erva mate) não foram avaliados quanto a titrabilidade ácida por terem apresentado valores de pH > 7,0. Conclusão Dentre os chás comercialmente disponíveis, os chás prontos para beber apresentam os menores valores de pH e os maiores valores para titrabilidade ácida comparados aos demais chás. Estes achados sugerem um potencial erosivo para este tipo de chá.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofRGO : revista gaúcha de odontologia. Porto Alegre. Vol. 62, no. 1 (jan./mar. 2014) p. 59-64pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectOral healthen
dc.subjectSaúde bucalpt_BR
dc.subjectTeaen
dc.subjectErosão dentáriapt_BR
dc.subjectTooth erosionen
dc.subjectChápt_BR
dc.titleEvaluation of the pH and titratable acidity of teas commercially available in Brazilian marketpt_BR
dc.title.alternativeAvaliação do pH e titrabilidade ácida de chás comercialmente disponíveis no mercado brasileiro pt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000951178pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


Thumbnail
   

Este item está licenciado na Creative Commons License

Mostrar registro simples