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dc.contributor.authorSilva, Bianca Del Ponte dapt_BR
dc.contributor.authorNeutzling, Marilda Borgespt_BR
dc.contributor.authorCamey, Suzi Alvespt_BR
dc.contributor.authorOlinto, Maria Teresa Anselmopt_BR
dc.date.accessioned2015-06-20T02:01:33Zpt_BR
dc.date.issued2014pt_BR
dc.identifier.issn0102-311Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/118054pt_BR
dc.description.abstractThis study investigated the association between dietary pattern and hypertension using the rank reduced regression (RRR). It was a cross-sectional population-based study with a representative sample of 1,026 women living in the city of São Leopoldo, Rio Grande do Sul State, Brazil. In order to identify dietary patterns, dietary variables from a dietary frequency questionnaire were used as predictors and sodium, potassium and saturated fat consumption were selected as response variables. The RRR identified three dietary patterns: factor 1, factor 2 and factor 3. The association between hypertension and factors 1, 2 and 3, after adjustment for socio-demographic, behavioral and obesity variables, was not significant. After stratification by age, the association between hypertension and factor 2 was present in 40-60 year-old women (tertile 2 compared to 3 RP = 0.62, 95%CI: 0.43-0.91; p = 0,05). The new statistical method (RRR), proved to be a useful tool for identifying dietary patterns. In this study, healthier dietary pattern was directly associated with hypertension in women between 40 and 60 years of age.en
dc.description.abstractO estudo investigou a associação entre os padrões alimentares, obtidos usando-se a regressão de posto reduzido (RRR), e hipertensão arterial. Foi um estudo transversal de base populacional com 1.026 mulheres residentes na cidade de São Leopoldo, Rio Grande do Sul, Brasil. Para a identificação dos padrões alimentares foram utilizadas como preditores as variáveis alimentares de um questionário de frequência alimentar e como variáveis respostas o consumo de sódio, potássio e gordura. Foram identificados três padrões alimentares: o Fator 1, o Fator 2, e o Fator 3. Em uma análise ajustada para fatores sociodemográficos, comportamentais e obesidade não houve associação entre a hipertensão e os padrões alimentares. Em uma análise estratificada para idade, houve associação entre hipertensão e o Fator 2 nas mulheres com 40 anos ou mais (tercil 2 comparado ao 3 RP = 0.62; IC95%: 0.43-0.91; p = 0,050). O método estatístico (RRR), mostrouse uma ferramenta útil para a identificação de padrões alimentares. Neste estudo, o padrão alimentar saudável esteve diretamente associado à hipertensão nas mulheres entre 40 e 60 anos.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofCadernos de saúde pública. Rio de Janeiro. Vol. 30, n. 5 (maio 2014), p. 961-971pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectComportamento alimentarpt_BR
dc.subjectHipertensãopt_BR
dc.subjectMulherespt_BR
dc.subjectEstudos transversaispt_BR
dc.titleDietary patterns and hypertension : a populationbased study with women from Southern Brazilpt_BR
dc.title.alternativePadrões alimentares e hipertensão arterial : um estudo de base populacional com mulheres do Sul do Brasilpt_BR
dc.title.alternativePatrón alimentario e hipertensión : un estudio basado en la población de mujeres del sur de Brasiles
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000965513pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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