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dc.contributor.authorRaymundo, Djeison Lutierpt_BR
dc.contributor.authorGomes, Danilo Carlotopt_BR
dc.contributor.authorBoabaid, Fabiana M.pt_BR
dc.contributor.authorColodel, Edson Moletapt_BR
dc.contributor.authorSchmitz, Milenept_BR
dc.contributor.authorCorrêa, André Mendes Ribeiropt_BR
dc.contributor.authorDutra, Iveraldo dos Santospt_BR
dc.contributor.authorDriemeier, Davidpt_BR
dc.date.accessioned2015-07-04T02:01:21Zpt_BR
dc.date.issued2012pt_BR
dc.identifier.issn0100-736Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/118501pt_BR
dc.description.abstractThe p aper addresses the epidemiologic data of the death of pigs during the period of 2002 to 2009 following the ingestion of botulinum neurotoxin type C. This neurotoxin was present in food residues originating from restaurant and hotel kitchens, stored in barrels without shelter from the sun and administered in a collective trough without prior thermal treatment. Animals which died at different ages showed clinical signs of botulism characterized by laccid paralysis, weight loss, anorexia, weakness, lack of coordination, locomotion dif iculties with the evolution of lateral recum bency with involuntary urination and defecation. No alterations were observed at postmortem and histological examination. The bioassay with serum neutralization in mice was carried out on samples of intestinal contents from pigs affected and revealed the presence of large quantities of botulinum toxin type Cen
dc.description.abstractDescreve-se a epidemiologia da morte de suínos ocorrida entre 2002 e 2009 pela ingestão da neurotoxina botulínica do tipo C. A neurotoxina presente em resíduos de alimentos provenientes de cozinhas de restaurantes e hotéis, armazenados em tonéis sem abrigo do sol e administrado em cocho coletivo sem tratamento térmico prévio. Animais de diferentes idades morreram com sinais clínicos de botulismo caracterizados por paralisia lácida, emagrecimento, anorexia, fraqueza, incoordenação, di- iculdade de locomoção com evolução para decúbito lateral com micção e defecação involuntárias. Nenhuma alteração evidente foi observada na necropsia e no exame histológico. O teste de bioensaio com soroneutralização em camundongos foi realizado com amostras de conteúdo intestinal dos animais afetados e alimentos e revelou a presença de grandes quantidades de toxina botulínica do tipo Cpt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa veterinária brasileira. Rio de Janeiro, RJ. V. 32, n. 11 (ago., 2012), p. 1145-1147pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectBotulismopt_BR
dc.subjectBotulismopt_BR
dc.subjectClostridium botulinumpt_BR
dc.subjectClostridium botulinumpt_BR
dc.subjectResíduo de alimentospt_BR
dc.subjectToxina botulínica tipo Cpt_BR
dc.subjectPatologia veterinaria : Suinospt_BR
dc.subjectRestos de alimentopt_BR
dc.subjectSuínospt_BR
dc.titleType C botulism in swine fed on restaurant wastept_BR
dc.title.alternativeBotulismo tipo C em suínos alimentados com restos de restaurante pt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000950357pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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