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Desenvolvimento de método analítico para determinação de arsênio em amostras de pescado por espectrometria de absorção atômica em forno de grafite utilizando amostragem direta de sólidos

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Desenvolvimento de método analítico para determinação de arsênio em amostras de pescado por espectrometria de absorção atômica em forno de grafite utilizando amostragem direta de sólidos

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Título Desenvolvimento de método analítico para determinação de arsênio em amostras de pescado por espectrometria de absorção atômica em forno de grafite utilizando amostragem direta de sólidos
Autor Scartazzini, Renan Brugnera
Orientador Silva, Marcia Messias da
Co-orientador Zmozinski, Ariane Vanessa
Data 2011
Nível Graduação
Instituição Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Farmácia. Curso de Farmácia.
Assunto Arsênio : determinação
Pescado
[en] Arsenic
[en] Fish
[en] SS- GFAAS
Abstract The arsenic determination in fish has great interest in analytical chemistry due to potential toxicity of this element to human health. In this work, the feasibility of its determination in fish using SS-GF AAS was investigated. The pyrolysis and atomization temperatures of 1200 ºC and 2400 °C were defined, respectively. The chemical modifier used was 0.1% Pd + 0.06% Mg + 0.06% Triton X-100. Calibration was performed with aqueous standards. The parameters of merit obtained were: characteristic mass (29 pg) and limit of detection (0.1 μg g-1). The proposed method is simple, fast and suitable for routine analysis. A comparison of de results abtained by digestion method showed no significant differences between the results at the 95% confidence level.
Tipo Trabalho de conclusão de graduação
URI http://hdl.handle.net/10183/139423
Arquivos Descrição Formato
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