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Exploratory analysis of potential effects of climatic change in the 'Vales da uva Goethe'

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Exploratory analysis of potential effects of climatic change in the 'Vales da uva Goethe'

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Título Exploratory analysis of potential effects of climatic change in the 'Vales da uva Goethe'
Outro título Análise exploratória dos potenciais efeitos das mudanças climáticas nos 'Vales da uva Goethe'
Autor Vieira, Adriana Carvalho Pinto
Garcia, Junior Ruiz
Bruch, Kelly Lissandra
Abstract The future of agriculture has been conditioned by uncertainties about the effects of climate change. Thus, the main goal of this work is to develop an exploratory analysis of the potential impacts of climate change in dynamics in the vitiviniculture in the region bounded by the Indication of Origin of Vales da Uva Goethe. The analysis was developed based on direct consultation at producers and production and climate data. The results indicate that only share of producers has related changes in the quantity and quality of the grapes to the effects of climate change. However, there was an actual change in climate. The average monthly minimum temperatures increased from 5.75°C to 8.30°C 1924-2012, which can increase the probability of occurrence of disease and pests associated with high average temperatures.
Resumo O futuro da agricultura está condicionado as incertezas envolvidas em relação aos efeitos das mudanças climáticas. Deste modo, o objetivo principal deste trabalho é desenvolver uma análise exploratória a respeito dos potenciais impactos decorrentes da mudança na dinâmica climática na vitivinicultura na região delimitada pela Indicação de Procedência dos Vales da Uva Goethe. A análise foi desenvolvida com base em consulta direta aos produtores e dados climáticos e da produção da região. Os resultados indicam que apenas parcela dos produtores relaciona as variações na quantidade e na qualidade das uvas aos efeitos das mudanças climáticas. Todavia, constatou-se uma efetiva alteração no clima. As temperaturas médias mínimas mensais aumentaram de 5,75° C para 8,30° C entre 1924 a 2012, o que pode elevar a probabilidade de ocorrência de doenças e pragas associadas às altas temperaturas médias.
Resumen El futuro de la agricultura está condicionado las incertidumbres sobre los efectos del cambio climático. Por lo tanto, el objetivo principal de este trabajo es desarrollar un análisis exploratorio de los impactos potenciales del cambio climático en la dinámica de la viticultura en la región limitada por la Indicación del Origen de Vales da Uva Goethe. El análisis se desarrolló con base en la consulta directa con los productores y de los datos de la producción y climáticos. Los resultados indican que sólo una parte de los productores en relación con los cambios en la cantidad y calidad de la uva a los efectos del cambio climático. Sin embargo, hubo un cambio real en el clima. Las temperaturas mínimas promedio mensual aumentó de 5,75°C para 8,30°C entre 1924-2012, lo que puede aumentar la probabilidad de ocurrencia de enfermedades y plagas asociado con altas temperaturas medias.
Contido em Ambiente & Sociedade. São Paulo: ANPPAS, 2015. Vol. 18, n. 7 (jul./set. 2015), p. 171-192
Assunto Direito economico
Economia ecologica
Mudanças climáticas
Vitivinicultura
[en] Climate change
[en] Vales da uva Goethe
[en] Vitiviniculture
[es] Cambio climático
[es] Viticultura
Origem Nacional
Tipo Artigo de periódico
URI http://hdl.handle.net/10183/147588
Arquivos Descrição Formato
000997878.pdf (1.948Mb) Texto completo (inglês) Adobe PDF Visualizar/abrir

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