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Agreement of dietary fiber and calorie intake values according to the choice of nutrient composition and household measure tables

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Agreement of dietary fiber and calorie intake values according to the choice of nutrient composition and household measure tables

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Título Agreement of dietary fiber and calorie intake values according to the choice of nutrient composition and household measure tables
Outro título Concordância dos valores de consumo de fibras alimentares e de calorias diárias de acordo com a escolha da tabela de composição de nutrientes e de medidas caseiras
Autor Drehmer, Michele
Melere, Cristiane
Reinheimer, Shaline Modena
Camey, Suzi Alves
Abstract Objective To analyze the variations in the daily intake of dietary fiber and calories according to the different nutrient composition and homemade measure tables. Methods Five different methods based on different nutrient composition and household measure tables were used to calculate daily calorie and fiber intake, measured using a food frequency questionnaire, of 633 pregnant women receiving care in primary health care units in the Southern region of Brazil; they were selected to participate in a cohort study. The agreement between the five methods was evaluated using the Kappa and weighted Kappa coefficients. The Nutritional Support Table, a Brazilian traditional food composition table and the Brazilian household expenditure survey were used in Method 1. Brazilian Food Composition Table and the Table for the Assessment of Household Measures (Pinheiro) were used in Methods 2 and 3. The average values of all subtypes of food listed in the Brazilian Food Composition Table for each corresponding item in the food frequency questionnaire were calculated in the method 3. The United States Department of Agriculture Food Composition Table and the table complied by Pinheiro were used in Method 4. The Brazilian Food Composition Table and the Brazilian household expenditure survey were used in Method 5. Results The highest agreement of calorie intake values were found between Methods 2 and 3 (Kappa=0.94; 0.92–0.95), and the lowest agreement was found between Methods 4 and 5 (Kappa=0.46; 0.42–0.50). As for the fiber intake, the highest agreement was found between Methods 2 and 5 (Kappa=0.87; 0.82–0.90), and the lowest agreement was observed between Methods 1 and 4 (Kappa=0.36; 0.3–0.43). Conclusion Considerable differences were found between the nutritional composition tables. Therefore, the choice of the table can influence the comparability between studies.
Resumo Objetivo Analisar a variação no consumo diário de fibras e de calorias de acordo com diferentes tabelas de composição nutricional e de medidas caseiras. Métodos Cinco métodos baseados em diferentes tabelas de composição nutricional e de medidas caseiras foram utilizados para calcular o consumo diário de calorias e de fibras, aferidos por questionário de frequência alimentar em 633 gestantes atendidas na atenção primária do Sul do Brasil, arroladas para estudo de coorte. A concordância entre os cinco métodos foi avaliada pelo coeficiente Kappa e Kappa Ponderado. A Tabela de Suporte Nutricional e a de medidas caseiras do Estudo Nacional de Despesas Familiares foram usadas no método 1. A Tabela Brasileira de Composição de Alimentos e a Tabela para Avaliação de Consumo Alimentar em Medidas Caseiras (Pinheiro) foram utilizadas pelos métodos 2 e 3, sendo que no método 3 calculou-se a média dos subtipos do alimento encontradas na Tabela Brasileira de Composição de Alimentos correspondente ao item do Questionário de Frequência Alimentar. No método 4, foram utilizadas a Tabela Americana da United States Department of Agriculture e a Pinheiro e, no método 5, a Tabela Brasileira de Composição de Alimentos e a do Estudo Nacional de Despesas Familiares. Resultados A maior concordância entre valores de calorias ocorreu entre os métodos 2 e 3 (Kappa=0,94; 0,92–0,95) e a menor concordância foi entre os métodos 4 e 5 (Kappa=0,46; 0,42–0,50). Já para os valores de fibras, a melhor concordância foi entre os métodos 2 e 5 (Kappa=0,87; 0,82–0,90) e a menor entre os métodos 1 e 4 (Kappa=0,36; 0,31–0,43). Conclusão Diferenças encontradas, conforme escolha da tabela de composição nutricional, são relevantes, podendo influenciar a comparabilidade entre estudos.
Contido em Revista de nutrição. Campinas SP. Vol. 30, no. 2 (Mar./Apr. 2017), p. 233-244
Assunto Análise de alimentos
Epidemiologia nutricional
Tabela de composição de alimentos
[en] Food analysis
[en] Nutritional epidemiology
[en] Tables of food composition
Origem Nacional
Tipo Artigo de periódico
URI http://hdl.handle.net/10183/163285
Arquivos Descrição Formato
001023786.pdf (518.0Kb) Texto completo Adobe PDF Visualizar/abrir

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