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dc.contributor.authorStrasburg, Virgílio Josépt_BR
dc.contributor.authorJahno, Vanusca Dalostopt_BR
dc.date.accessioned2017-06-28T02:27:50Zpt_BR
dc.date.issued2017pt_BR
dc.identifier.issn1413-4152pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/163506pt_BR
dc.description.abstractThe processes related to the production of meals for consumers cause impacts on the environment. The objective of this study is to identify the practices of Brazilian restaurants regarding to environmental management and sustainability. This is a systematic study reviewing publications from 2000 to 2015. Among the findings, the generation of food waste in the process of production and consumption of food can be highlighted, as well as investigations on packaging, recycling and residues disposal. It also presents the themes of resources using (water and energy) and an overview of the evaluation of environmental aspects through the practice of certifying commercial restaurants with sustainability seals. Evaluative studies of this nature are important to contribute to the diagnosis of reality in meal production segment and also to promote further investigations that show the reduction of environmental impacts on this activity.en
dc.description.abstractOs processos relacionados com a produção de refeições para os consumidores são causadores de impactos para o meio ambiente. Este trabalho teve como objetivo identificar quais são as práticas de restaurantes brasileiros relacionadas com a temática da gestão ambiental e da sustentabilidade. Trata‑se de um estudo de revisão sistemática de publicações no período de 2000 a 2015. Entre os resultados encontrados, destacam‑se a geração de resíduos de alimentos no processo de produção e consumo das refeições, além de investigações sobre acondicionamento, reciclagem e destinação desses resíduos. São apresentadas também as temáticas de utilização de recursos (água e energia) e um panorama sobre a avaliação dos aspectos ambientais por meio da prática de certificação de restaurantes comerciais com selos de sustentabilidade. Estudos avaliativos dessa natureza são importantes para contribuir para o diagnóstico da realidade no segmento de produção de refeições e também para fomentar investigações futuras que apontem para a redução dos impactos ambientais nessa atividade.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.relation.ispartofEngenharia sanitária e ambiental : órgão oficial de informação técnica da ABES. v. 22, n. 1 (jan./fev. 2017), p. 3-12pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectEnvironmental impactsen
dc.subjectGestão ambientalpt_BR
dc.subjectRefeiçõespt_BR
dc.subjectEnvironmental managementen
dc.subjectRestaurantespt_BR
dc.subjectMealsen
dc.subjectIndicadores de desenvolvimento sustentávelpt_BR
dc.subjectRestaurantsen
dc.titleParadigmas das práticas de gestão ambiental no segmento de produção de refeições no Brasilpt_BR
dc.title.alternativeParadigms of environmental management practices in the meal production sector in Brazil en
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001018767pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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