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dc.contributor.authorRodrigues, Stefani Beckerpt_BR
dc.contributor.authorLeitune, Vicente Castelo Brancopt_BR
dc.contributor.authorSamuel, Susana Maria Wernerpt_BR
dc.contributor.authorCollares, Fabrício Mezzomopt_BR
dc.date.accessioned2017-09-22T02:32:11Zpt_BR
dc.date.issued2013pt_BR
dc.identifier.issn0102-9460pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/168778pt_BR
dc.description.abstractObjective: The purpose of this study was to evaluate the influence of the time of storage in water at the microtensile cohesive strength of occlusal and cervical dentin. Methods: Thirty sound human molars were used. The occlusal surface was removed under water irrigation. Two slices of dentin (occlusal and cervical) of 1.0 mm of thickness were obtained. Each slice was sectioned in the mesio distal direction to obtain 5 sticks. The sticks were stored in distilled water at 37°C for 24 hours or 6 months according to the groups (occlusal and cervical). The ultimate tensile strength test was performed at a crosshead speed of 1 mm/min. Cohesive strengths were calculated in MPa. The values of cohesive strength were analyzed by two-way ANOVA and Student- Newman-Keuls, at the 5% of level of significance. Results: No significant interactions among location of dentin, P=0.59. Statistical significant difference was observed between cohesive strength of 24 hours to 6 months of storage (P=0.018). Conclusion: Influence of the time of storage in water on the microtensile cohesive strength was observed. The storage of dentin in distilled water for 6 months reduces the values of cohesive strength. However no influence of dentin location was found.en
dc.description.abstractObjetivo: O objetivo foi avaliar a influência do tempo de armazenamento em água na resistência coesiva à microtração da dentina oclusal e cervical. Métodos: Trinta molares humanos hígidos foram utilizados. A face oclusal foi removida sob irrigação constante. Duas fatias de dentina (uma oclusal e uma cervical) com 1,0 mm de espessura foram obtidas. Cada fatia foi seccionada no sentido mesio-distal para obter 5 palitos por fatia. Os palitos foram armazenados em água destilada a 37 ºC por 24 horas ou 6 meses, de acordo com o grupo experimental. A resistência coesiva à tração foi avaliada com uma velocidade de 1mm/min e calculada em MPa. Os valores foram analisados por ANOVA de duas vias e Student-Newman-Keuls, considerando um nível de significância de 5%. Resultados: Não foi encontrada interação estatisticamente significativa entre localização da dentina (P=0,59). Foi encontrada diferença significativa entre a resistência coesiva após 24 horas e 6 meses de armazenamento (P=0,018) Conclusão: Foi observada influência no tempo de armazenamento em água na resistência coesiva da dentina. O armazenamento em água destilada por 6 meses reduz a resistência coesiva da dentina. Entretanto não foi encontrada influência da localização na resistência coesiva da dentina.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofRevista odonto ciência. Porto Alegre. Vol. 28, no. 1 (2013), p. 1-3pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectDentinen
dc.subjectMateriais odontologicos : Adesivospt_BR
dc.subjectTensile strengthen
dc.subjectCimentos dentáriospt_BR
dc.subjectColágenopt_BR
dc.subjectCollagenen
dc.subjectDentin-bonding agentsen
dc.titleInfluence of location and storage time in cohesive strength of dentinpt_BR
dc.title.alternativeInfluência da localização e do tempo de armazenamento na resistência coesiva da dentina pt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000999170pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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