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dc.contributor.authorMezzomo, Ricardopt_BR
dc.contributor.authorPiveta, Grazielapt_BR
dc.contributor.authorLazarotto, Maríliapt_BR
dc.contributor.authorWalker, Clairpt_BR
dc.contributor.authorMaciel, Caciara Gonzattopt_BR
dc.contributor.authorMuniz, Marlove Fatima Briaopt_BR
dc.contributor.authorAraujo, Maristela Machadopt_BR
dc.date.accessioned2019-12-18T03:59:24Zpt_BR
dc.date.issued2019pt_BR
dc.identifier.issn2179-8087pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/202662pt_BR
dc.description.abstractThe aim of this study was to evaluate the effect of Ceratocystis fimbriata isolates, obtained from Actinidia deliciosa (kiwifruit), on black wattle (Acacia mearnsii De Wild.) seedlings, the potential biological control exerted in vitro by Bacillus subtilis on C. fimbriata, and the in vivo effect of B. subtilis against C. fimbriata on black wattle seedlings. Isolates of C. fimbriata obtained and identified from kiwi plantations were used in pathogenicity tests on A. mearnsii seedlings. In vitro, the antagonistic potential of B. subtilis on the pathogen was analyzed by direct confrontation tests. To evaluate the effect of B. subtilis in vivo, black wattle seedlings were inoculated with Rhizolyptus® seven days before and after pathogen inoculation. On black wattle seedlings, C. fimbriata isolates caused 44,15% to 100% severity. Direct confrontation tests revealed that the strains were effective in the biological control of C. fimbriata isolates in vitro. In vivo, Rizolyptus® was not efficient in controlling C. fimbriata.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi avaliar o comportamento de isolados de Ceratocystis fimbriata obtidos de kiwi (Actinidia deliciosa) em mudas de acácia-negra (Acacia mearnsii De Wild.), o potencial de biocontrole in vitro de Bacillus subtilis sobre C. fimbriata e o comportamento in vivo de B. subtilis contra C. fimbriata em mudas de acácia-negra. Isolados de C. fimbriata obtidos e identificados em plantios de kiwi foram utilizados em testes de patogenicidade em mudas de A. mearnsii. O potencial antagônico in vitro de B. subtilis sobre o patógeno foi analisado em testes de confrontação direta. Para avaliar o comportamento in vivo de B. subtilis, as mudas de acácia-negra foram inoculadas com Rizolyptus® sete dias antes e após a inoculação do patógeno. Nas mudas de acácia-negra os isolados de C. fimbriata exibiram percentuais de severidade que variam de 44,15% a 100%. Nos testes de confrontação direta as cepas mostraram-se eficientes no biocontrole in vitro sobre os isolados de C. fimbriata. In vivo, o produto Rizolyptus® não foi eficiente no controle de C. fimbriata.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofFloresta e Ambiente. Rio de Janeiro. Vol. 26, n. 4, (2019), [art.] e20160195pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectFungusen
dc.subjectFungopt_BR
dc.subjectWilten
dc.subjectControle biológicopt_BR
dc.subjectBioprotectoren
dc.subjectBacillus subtilispt_BR
dc.titleBiological control of ceratocystis fimbriata by bacillus subtilis on Acacia mearnsii seedlingspt_BR
dc.title.alternativeBacillus subtilis no biocontrole de Ceratocystis fimbriata em mudas de Acacia mearnsii pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001106360pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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