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Development and validation of a food frequency questionnaire (FFQ-Porto Alegre) for adolescent, adult and elderly populations from Southern Brazil

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Development and validation of a food frequency questionnaire (FFQ-Porto Alegre) for adolescent, adult and elderly populations from Southern Brazil

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Título Development and validation of a food frequency questionnaire (FFQ-Porto Alegre) for adolescent, adult and elderly populations from Southern Brazil
Outro título Desenvolvimento e validação de um questionário de freqüência alimentar (QFA-Porto Alegre) para a população de adolescentes, adultos e idosos do Sul do Brasil
Autor Henn, Ruth Liane
Fuchs, Sandra Cristina Pereira Costa
Moreira, Leila Beltrami
Fuchs, Flávio Danni
Resumo Esse estudo avaliou a validade relativa de questionário de freqüência alimentar (QFA-Porto Alegre), com 135 itens, comparando-o à média de dois recordatórios de 24 horas, entre adolescentes, adultos e indivíduos idosos selecionados aleatoriamente da população. Utilizou-se classificação em quartis de ingestão pelos dois métodos e coeficiente de correlação de Pearson para analisar nutrientes transformados em logaritmo natural e ajustados pela energia. O coeficiente de correlação ajustado de-atenuado médio entre adolescentes foi 0,44 e variou de 0,18 (zinco) a 0,69 (folato), em adultos e idosos, respectivamente, foi 0,42 variando de 0,16 (ferro) a 0,73 (energia) e 0,52 variando de 0,25 (vitamina E) a 0,84 (energia). O percentual médio de classificação no mesmo quartil ou adjacente pelos dois métodos foi 74,6% para adolescentes, 74,9% para adultos, e 81,2% para idosos, com classificação média geral de 75%. O QFA mostrou validade relativa satisfatória para adolescentes e adultos e pode ser usado para analisar a associação entre padrão de dieta e doenças não transmissíveis.
Abstract This study assessed the validity of a food frequency questionnaire (FFQ-Porto Alegre), covering 135 food items, in comparison with the average of two consecutive 24-hour dietary recall questionnaires for adolescents, adults, and elderly who were randomly selected from a population-based survey. The Pearson correlation coefficients and cross-classification by quartiles of intake were used. The nutrients were log transformed and energy adjusted. The mean of adjusted de-attenuated correlation coefficient for adolescents was 0.44 and ranged from 0.18 (zinc) to 0.69 (folate) and for adult and elderly participants they were, respectively, 0.42, ranging from 0.16 (iron) to 0.73 (energy) and 0.52, ranging from 0.25 (vitamin E) to 0.84 (energy). The average classification percentage into the same or adjacent quartile for the two methods was 74.6% for adolescents, 74.9% for adults, and 81.2% for the elderly population. The FFQ showed fair relative validity for adolescents and adults, and may be used to study the dietary determinants of obesity and non-transmissible diseases in epidemiological surveys.
Contido em Cadernos de saúde pública. Rio de Janeiro. Vol. 26, n. 11 (nov. 2010), p. 2068-2079
Assunto Adolescente
Consumo de alimentos
Estudos de validação
Idoso
Questionários
[en] Adolescent
[en] Aged
[en] Food consumption
[en] Questionnaires
[en] Validation studies
Origem Nacional
Tipo Artigo de periódico
URI http://hdl.handle.net/10183/49620
Arquivos Descrição Formato
000772147.pdf (121.9Kb) Texto completo (inglês) Adobe PDF Visualizar/abrir

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