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dc.contributor.authorOliveira, Ana Beatriz Almeida dept_BR
dc.contributor.authorCapalonga, Robertapt_BR
dc.contributor.authorSilveira, Joice Trindadept_BR
dc.contributor.authorTondo, Eduardo Cesarpt_BR
dc.contributor.authorCardoso, Marisa Ribeiro de Itapemapt_BR
dc.date.accessioned2014-05-09T02:04:24Zpt_BR
dc.date.issued2013pt_BR
dc.identifier.issn1413-8123pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/95070pt_BR
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the presence of hygienic and sanitary indicator microorganisms in samples of food served in public schools in Porto Alegre. All the food served in the meal of the session visited was analyzed for Escherichia coli, coagulase-positive Staphylococcus, Salmonella sp. and Shigella sp. Of the total of 196 food products analyzed in 120 schools, 4 contained and Escherichia coli score above the permitted level, and 2 contained coagulase-positive Staphylococcus. Neither Shigella nor Salmonella genus were detected. In the majority of schools studied, it was found that food was of an adequate hygienic-sanitary standard. However, only municipal schools had the supervision of a technician responsible for school food. In the state schools, 60% had never been visited by a nutritionist and in these schools several procedures failed to comply with legal requirements. In most of the schools studied, the food served to students was within adequate standards, though the problems detected revealed the need for the implementation of Best Practices in the school environment.en
dc.description.abstractEste estudo tem por objetivo avaliar a presença de microrganismos indicadores higiênico- sanitários em amostras de alimentos servidos em escolas públicas de Porto Alegre. Foram analisados todos os alimentos servidos na refeição do turno da visita, quanto à presença de Escherichia coli, Staphylococcus coagulase positiva, Salmonella sp. e Shigella sp. No total de 196 alimentos analisados de 120 escolas, 4 apresentavam contagem de Escherichia coli acima do permitido e dois tinham a presença de Staphylococcus coagulase positiva. Os gêneros Shigella e Salmonella não foram encontrados. Foi observado que a maioria das escolas estudadas servia alimentos dentro de padrões higiênico-sanitários adequados. Foi evidenciado que somente escolas municipais contavam com a orientação de responsável técnico pela alimentação escolar. Das escolas estaduais 60% nunca haviam recebido visita de nutricionista nas quais foram encontrados procedimentos em desacordo com as exigências da legislação. Na maioria das escolas, os alimentos servidos estavam dentro de padrões adequados, porém os problemas detectados demonstram a necessidade da implantação das Boas Práticas no ambiente escolar.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.relation.ispartofCiência & saúde coletiva. Rio de Janeiro. Vol. 18, n. 4 (abr. 2013), p. 955-962pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectFood securityen
dc.subjectEscherichia colipt_BR
dc.subjectManipulação de alimentospt_BR
dc.subjectSchoolsen
dc.subjectE. colien
dc.subjectAlimentação escolarpt_BR
dc.subjectCoagulasept_BR
dc.subjectCoagulase-positiveen
dc.subjectStaphylococcuspt_BR
dc.subjectFood handlingen
dc.titleAvaliação da presença de microrganismos indicadores higiênico-sanitários em alimentos servidos em escolas públicas de Porto Alegre, Brasilpt_BR
dc.title.alternativeEvaluation of the presence of hygienic and sanitary indicator microorganisms in foof served in public schools in Porto Alegre, Brazil en
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000899253pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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