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dc.contributor.authorOaigen, Ricardo Pedrosopt_BR
dc.contributor.authorBarcellos, Julio Otavio Jardimpt_BR
dc.contributor.authorSoares, Jean Carlos dos Reispt_BR
dc.contributor.authorLampert, Vinícius do Nascimentopt_BR
dc.contributor.authorGottschall, Carlos Santospt_BR
dc.contributor.authorMarques, Pablo Rochapt_BR
dc.contributor.authorTavares, Heliton Ribeiropt_BR
dc.date.accessioned2015-01-06T02:14:38Zpt_BR
dc.date.issued2013pt_BR
dc.identifier.issn1885-4494pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/108753pt_BR
dc.description.abstractThe internal competitiveness of the beef cattle production systems in the Southern Region of Brazil was studied. Thirty-six beef cattle farmers of the state of Rio Grande do Sul were interviewed during the first quarter of 2010. The main indicators that affect the farm gate sector competitiveness were defined: technology, management, market relations, and institutional environment. Then, those indicators were developed into 10, 10, 4 and 7 factors respectively. They were assigned individual weights in order to calculate their competitiveness indices (CI) with specific equations. The competitiveness indices for the 4 indicators and the 31 factors were also calculated, and they ranged from unfavorable to very favorable. The Item Response Theory was employed to statistically treat the data. Data analysis also employed the Correspondence Analysis Technique (ANACOR) available in the SPSS software in its 18.0 version. The average CI of the production systems 7.27, which is considered a favorable one. The main critical competitiveness factors include the producers' organization, price formation, strategic planning and availability of technological innovations. Researches like the current one are of fundamental importance to develop strategies to be carried out by both the public and the private sectors aiming to enhance competitiveness of the beef production chain.en
dc.description.abstractObjetivou-se mensurar a competitividade interna dos sistemas de produção que atuam na bovinocultura de corte na Região Sul do Brasil. Foram realizadas entrevistas durante o primeiro trimestre de 2010 com 36 pecuaristas que atuam na bovinocultura de corte no Estado do Rio Grande do Sul. Foram definidos os principais direcionadores que afetam a competitividade dentro da porteira, sendo estes a tecnologia, a gestão, as relações de mercado e o ambiente institucional. Posteriormente estes foram desdobrados em dez, dez, quatro e sete fatores, respectivamente, sendo atribuídos pesos específicos para cada um deles a fim de determinar o índice de competitividade (IC) por meio de equações específicas. Foi calculado também o grau de competitividade dos quatro direcionadores e dos 31 fatores, variando de muito desfavorável a muito favorável. Os resultados foram analisados estatisticamente pela teoria de resposta ao item e pela análise de correspondência através do software SPSS. Os sistemas de produção apresentaram, em média, um IC favorável (7,27). Entre os principais fatores críticos de competitividade destacaram-se a organização dos produtores, formação de preços, planejamento estratégico e o acesso a inovações tecnológicas. Estes trabalhos são fundamentais para identificar as ações prioritárias a ser realizadas pelos órgãos públicos, privados e de fomento para alcançar maior competitividade a cadeia produtiva da carne bovina.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofArchivos de Zootecnia. Córdoba. Vol. 62, n.238 (jun. 2013), p. 161-170pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectBovino de cortept_BR
dc.subjectAgribusinessen
dc.subjectManagementen
dc.subjectCadeia produtivapt_BR
dc.subjectAgronegóciopt_BR
dc.subjectProduction chainen
dc.titleBeef cattle production system competitiveness in the south of Brazilpt_BR
dc.title.alternativeCompetitividade de sistemas de produção de bovinocultura de corte na Região Sul do Brasil en
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000910482pt_BR
dc.type.originEstrangeiropt_BR


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