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dc.contributor.authorSilva, Letícia Flores dapt_BR
dc.contributor.authorGuerra, Celito Crivellaropt_BR
dc.contributor.authorCzermainski, Ana Beatriz Costapt_BR
dc.contributor.authorFerrari, Leonardopt_BR
dc.contributor.authorBergold, Ana Mariapt_BR
dc.date.accessioned2017-09-05T02:32:29Zpt_BR
dc.date.issued2017pt_BR
dc.identifier.issn0100-204Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/166126pt_BR
dc.description.abstractThe objective of this work was to validate a fast method with low-solvent use, for the analysis of trans-resveratrol and quercetin in red wines. The wines were prepared, using a classical method, from the grape (Vitis vinifera) cultivars Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir, Ruby Cabernet, Syrah, Tannat, and Tempranillo. Samples were filtered and analyzed by high-pressure liquid chromatography (HPLC) with a diode array detector (DAD), at 306 and 371 nm, for trans-resveratrol and quercetin, respectively. An octylsilane column was used, and the mobile phase was composed by a gradient of methanol, water, and formic acid. The method was validated according to the following figures of merit: specificity, linearity, limit of detection, limit of quantification, precision, accuracy, and robustness. The proposed HPLC-DAD method may be established for the analysis of trans-resveratrol and quercetin in red wines.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi validar um método rápido, com baixo consumo de solventes, para a análise de trans-resveratrol e quercetina em vinhos tintos. Os vinhos foram elaborados por método clássico, a partir das cultivares de uva (Vitis vinifera) Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir, Ruby Cabernet, Syrah, Tannat e Tempranillo. As amostras foram filtradas e analisadas por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE) com detector de arranjo de diodos (DAD), em 306 e 371 nm, quanto ao trans-resveratrol e à quercetina, respectivamente. Utilizou-se uma coluna octilsilano, e a fase móvel foi composta por um gradiente de metanol, água e ácido fórmico. O método foi validado de acordo com as seguintes figuras de mérito: especificidade, linearidade, limite de detecção, limite de quantificação, precisão, exatidão e robustez. O método CLAE-DAD proposto pode ser implantado para análises de transresveratrol e quercetina em vinhos tintos.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa agropecuária brasileira (1977). Vol. 51, n. 5 (maio 2017), p. 335-343pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectHigh-pressure liquid chromatographyen
dc.subjectCromatografia liquida de alta eficienciapt_BR
dc.subjectPolifenóispt_BR
dc.subjectPolyphenolen
dc.subjectQuantificationen
dc.subjectVitis viniferapt_BR
dc.titleValidation of a chromatographic method to routine analysis of trans-resveratrol and quercetin in red winespt_BR
dc.title.alternativeValidação de método cromatográfico para análises de rotina de trans-resveratrol e quercetina em vinhos tintos pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001044541pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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