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dc.contributor.authorFarina, Giovanipt_BR
dc.contributor.authorKessler, Alexandre de Mellopt_BR
dc.contributor.authorEbling, Patricia Dinizpt_BR
dc.contributor.authorMarx, Fábio Ritterpt_BR
dc.contributor.authorCésar, Ricardopt_BR
dc.contributor.authorRibeiro, Andrea Machado Lealpt_BR
dc.date.accessioned2018-11-28T02:45:49Zpt_BR
dc.date.issued2017pt_BR
dc.identifier.issn1518-2797pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/185197pt_BR
dc.description.abstractTwo experiments were carried out to evaluate the bioequivalence of a commercial phosphatidylcholine source (Biocholine™) as an alternative to choline chloride and the choline requirements of broilers of a fast-growth strain. In Experiment I, 672 broilers were fed four Biocholine™ levels (0, 100, 200, or 300 mg/kg) and three choline levels (200, 400, or 600 mg/kg) supplied as choline chloride between 4 and 28 days (d) of age. In Experiment II, 462 broilers received diets supplemented with 0, 200, 400, 600 or 800 mg/kg choline as choline chloride. In both experiments, diets were based on white rice, soybean meal, and corn gluten. In Experiment I, birds fed choline chloride presented higher feed intake than those fed Biocholine™. Both choline supplements linearly improved feed conversion ratio (FCR) between 15 and 28 d, but the curves presented different slopes, showing that one unit (U) of Biocholine™ was equivalent to 2.52 U of choline supplied as choline chloride. In Experiment II, the supplementation of choline had a quadratic effect on weight gain (WG) but did not affect FCR. Choline requirements for WG were determined as 778, 632, and 645 mg/kg for 1-7, 1-35, and 1-42 d of age, respectively.en
dc.description.abstractDois experimentos foram conduzidos para avaliar a bioequivalência de uma fonte comercial de fosfatidilcolina (Biocholine®) como alternativa ao cloreto de colina e as exigências de colina de frangos de rápido desempenho. No Experimento I, 672 frangos foram alimentados com quatro níveis de Biocholine® (0, 100, 200 ou 300 mg/kg) e três níveis de colina (200, 400 ou 600 mg/kg) supridas pelo cloreto de colina entre 4 e 28 dias de idade. No Experimento II, 462 frangos receberam dietas suplementadas com 0, 200, 400, 600 ou 800 mg/kg de colina através do cloreto de colina. Em ambos os experimentos, as dietas foram à base de arroz branco, farelo de soja e glúten de milho. No Experimento I, as aves alimentadas com cloreto de colina apresentaram maior consumo de ração em relação àquelas alimentadas com Biocholine®. Ambas as fontes de colina melhoraram linearmente a conversão alimentar entre 15 e 28 dias, mas as curvas apresentaram diferentes inclinações, mostrando que uma unidade de Biocholine® foi equivalente a 2,52 unidades de colina suprida na forma de cloreto de colina. No Experimento II, a suplementação de colina apresentou efeito quadrático sobre o ganho de peso sem afetar a conversão alimentar. As exigências de colina para ganho de peso foram 778, 632 e 645 mg/kg para as fases de 1-7, 1-35 e 1-42 dias de idade, respectivamente.pt
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofCiência Animal Brasileira. Goiânia. Vol. 18 (2017), [art.] e-37633pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectBioequivalenceen
dc.subjectFrango de cortept_BR
dc.subjectBroileren
dc.subjectProdução animalpt_BR
dc.subjectNutricao animalpt_BR
dc.subjectFatty liveren
dc.subjectNutritional requirementsen
dc.subjectPerosisen
dc.titlePerformance of broilers fed different dietary choline sources and levelspt_BR
dc.title.alternativeDesempenho de frangos de corte suplementados com diferentes fontes e níveis de colina na dieta pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001079023pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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