Browsing Agricultural Sciences by Subject "Ocratoxina A"
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Aspectos relacionados à presença de fungos toxigênicos em uvas e ocratoxina A em vinhos
(2009) [Journal article]A colonização dos Aspergillus da secção Nigri nas uvas durante o cultivo é a principal fonte de ocratoxina A (OTA) nos vinhos. A. carbonarius e A. niger são os principais produtores desta micotoxina em uvas e são fungos ... -
Determination of ochratoxin A in wine by high-performance thin-layer chromatography using charged coupled device
(2010) [Journal article]Um método foi desenvolvido e validado para a determinação de ocratoxina A (OTA) em vinho. Foi utilizado um sistema contendo um detector de carga acoplada (CCD) para adquirir as imagens fluorescentes da micotoxina obtidas ... -
Effect of Bacillus spp. on Aspergillus westerdijkiae growth, sporulation and ochratoxin A production in green-coffee medium
(2017) [Journal article]Aspergillus westerdijkiae is one of the most important spoilage and toxigenic fungi contaminating coffee beans and may produce ochratoxin A (OTA), a mycotoxin that characterize a health risk to the coffee consumers. ... -
Exposure to ochratoxin A through consumption of grape juices produced by steam distillation method and intended for school meals
(2016) [Journal article]The grape juice was included in meals of public schools in the states of Rio Grande do Sul and Santa Catarina, Brazil. The juices intended for schools have been produced by small wineries through the steam distillation ... -
Occurrence of ochratoxin A in grapes, juices and wines and risk assessment related to this mycotoxin exposure
(2016) [Journal article]Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin with nephrotoxic, genotoxic, teratogenic and carcinogenic properties. The presence of this toxin in wines and juices occurs due to the development of toxigenic fungi in grapes. Studies ... -
Ocratoxina A : análise da qualidade de vinhos brasileiros e importados
(2012) [Journal article]Estudos em diferentes partes do mundo mostraram que o vinho pode conter Ocratoxina A, uma micotoxina com propriedades nefrotóxicas e carcinogênicas. O objetivo deste trabalho foi avaliar a presença de Ocratoxina A em vinhos ...