Navegação Ciências Agrárias por Autor "Jong, Erna Vogt de"
Resultados 1-7 de 7
-
Análises químicas em flocos de quinoa : caracterização para a utilização em produtos alimentícios
Gewehr, Márcia Flach; Danelli, Daiane; Melo, Lívia Marchi de; Flôres, Simone Hickmann; Jong, Erna Vogt de (2012) [Artigo de periódico]A quinoa é um pseudocereal, cultivada principalmente na região andina. Tem sido descrita como uma importante fonte de proteínas de alta digestibilidade e apresenta composição equilibrada de aminoácidos e alto teor de ... -
Byproducts of orange extraction: influence of different treatments in fiber composition and physical and chemical parameters
Fasolo, Juliana Maria de Mello Andrade; Jong, Erna Vogt de; Henriques, Amelia Teresinha (2014) [Artigo de periódico]In this work we evaluated the variability in fiber content and physical and chemical parameters of byproducts from orange juice extraction. Five different treatments and two drying methods were evaluated. The results ... -
Characterization of blueberry fruits (Vaccinium spp.) and derived products
Reque, Priscilla Magro; Steffens, Rosana Stroschoen; Silva, Alexandre Martins da; Jablonski, Andre; Flôres, Simone Hickmann; Rios, Alessandro de Oliveira; Jong, Erna Vogt de (2014) [Artigo de periódico]The objectives of this study were to physicochemically characterize and determine the antioxidant activities and anthocyanin contents of organic Rabbiteye blueberries grown in Southern Brazil and its derived products, in ... -
Desenvolvimento de espessante alimentar com valor nutricional agregado, destinado ao manejo da disfagia
Pagno, Carlos Henrique; Souza, Lucéia Fátima; Flôres, Simone Hickmann; Jong, Erna Vogt de (2014) [Artigo de periódico]A disfagia se caracteriza por uma disfunção no processo de deglutição, sinal prevalente de doenças degenerativas como esclerose múltipla e doença de Parkinson. Alimentos de textura modifi cada e bebidas espessadas são ... -
Isolated soy protein-based diet ameliorates glycemia and antioxidants enzyme activities in streptozotocin-induced diabetes
Mendes, Roberta Hack; Hagen, Martine Elisabeth Kienzle; Barp, Jaqueline; Jong, Erna Vogt de; Moreira, Julia Dubois; Oliveira, Álvaro Reischak de; Irigoyen, Maria Claudia Costa; Belló-Klein, Adriane (2014) [Artigo de periódico]The objective of this study was to evaluate the changes induced by isolated soy protein (ISP)-based diet on glycemia and oxidative stress biomarkers in diabetic rats. Fifteen male Wistar rats (35 ± 4 g, aged 21 days) were ... -
Protective effect of guabiju (Myrcianthes pungens (O. Berg) D. Legrand) and red guava (Psidium cattleyanum Sabine) against cisplatin-induced hypercholesterolemia in rats
Dalla Nora, Cleice; Danelli, Daiane; Souza, Lucéia Fátima; Rios, Alessandro de Oliveira; Jong, Erna Vogt de; Flôres, Simone Hickmann (2014) [Artigo de periódico]The present study was the first to examine the protective effect and antioxidant potential of two fruits native to the south of Brazil, namely guabiju (Myrcianthes pungens (O. Berg) D. Legrand) and red guava (Psidium ... -
Utilização da beta-galactosidase para prevenção da cristalização em doce de leite
Klein, Manuela Poletto; Revillion, Jean Philippe Palma; Jong, Erna Vogt de (2010) [Artigo de periódico]Este estudo avaliou o efeito da utilização da enzima -galactosidase sobre a cristalização da lactose no doce de leite. As concentrações de lactase testadas variaram de 0 a 0,4 g/L. O grau de cristalização do produto foi ...