• Caracterização física, química e sensorial de sobremesas à base de soja, elaboradas com mucilagem de chia 

      Spada, Jordana Corralo; Dick, Melina; Pagno, Carlos Henrique; Vieira, Aline Campos; Bernstein, Anahi; Coghetto, Chaline Caren; Marczak, Ligia Damasceno Ferreira; Tessaro, Isabel Cristina; Cardozo, Nilo Sérgio Medeiros; Flôres, Simone Hickmann (2014) [Artigo de periódico]
      No desenvolvimento de produtos, é de suma importância o conhecimento da infl uência das modifi cações da formulação nas propriedades sensoriais, físicas e químicas destes. O objetivo deste trabalho foi caracterizar sobremesas ...
    • Caracterização sensorial e reológica de sobremesas de soja enriquecidas com polpa de goiaba 

      Spada, Jordana Corralo; Palma, Aline Schwertner; Silva, Analú Barbosa da; Silveira, Josete Baialardi; Nodari, Mariana Lenzi; Capalonga, Roberta; Bartz, Sabrina; Flôres, Simone Hickmann; Marczak, Ligia Damasceno Ferreira; Tessaro, Isabel Cristina; Cardozo, Nilo Sérgio Medeiros (2015) [Artigo de periódico]
      Os alimentos funcionais vêm sendo bastante estudados devido aos benefícios para a saúde e prevenção de doenças. Assim, a produção de alimentos utilizando ingredientes com características funcionais, como a soja, tem sido ...
    • Evaluation of anthocyanins and other phenolic compounds extraction from blueberry processing waste with acidified water 

      Zardo, Ivanor; Munhoz, Marcelo Brando; Marczak, Ligia Damasceno Ferreira; Noreña, Caciano Pelayo Zapata (2017) [Artigo de periódico]
      Anthocyanins are natural pigments andthey are responsible for the blue-to-red coloration of flowers, fruits and leaves. These phenolic compounds are also known to be beneficial to human health. Due to their instability ...
    • Influence of cooking in sorption isotherms of pinhão (Araucaria angustifolia seeds) 

      Olivera, Florencia Cladera; Noreña, Caciano Pelayo Zapata; Pettermann, Ana Carolina; Marczak, Ligia Damasceno Ferreira (2012) [Artigo de periódico]
      The seeds of Araucaria angustifolia, commonly known as pinhão, are widely consumed in both Southern and Southeastern Brazil due to their high nutritious value. Moisture desorption isotherms of cooked pinhão were determined ...
    • Otimização do cozimento de filé de frango empanado em forno de injeção direta de vapor 

      Leonhardt, Cristina; Santos, Helena Caminha; Marczak, Ligia Damasceno Ferreira; Noreña, Caciano Pelayo Zapata (2004) [Artigo de periódico]
      Foi estudado o efeito da temperatura do ar (205-215°C) e do tempo de cozimento (3,5 – 4,1 minutos), sobre a temperatura interna e o rendimento durante o cozimento do filé de frango empanado usando a metodologia de superfície ...
    • The effect of acid hydrolysis on the technological functional properties of pinhão (Araucaria brasiliensis) starch 

      Thys, Roberta Cruz Silveira; Aires, Andréia Gomes; Marczak, Ligia Damasceno Ferreira; Noreña, Caciano Pelayo Zapata (2013) [Artigo de periódico]
      Technological functional properties of native and acid-thinned pinhão (seeds of Araucária angustifolia, Brazilian pine) starches were evaluated and compared to those of native and acid-thinned corn starches. The starches ...
    • Use of Different Kinds of Solutes Alternative to Sucrose in Osmotic Dehydration of Yacon 

      Brochier, Bethania; Marczak, Ligia Damasceno Ferreira; Noreña, Caciano Pelayo Zapata (2015) [Artigo de periódico]
      The present work aimed to evaluate glycerol, maltodextrin, polydextrose and sorbitol for the osmotic dehydration of yacon for diabetics, keeping its properties as prebiotic. Osmotic dehydration was carried out using a yacon ...