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dc.contributor.authorRobattini, Jasmyne Antôniapt_BR
dc.contributor.authorKummer, Rogan Müllerpt_BR
dc.contributor.authorVelho, Gabriella dos Santospt_BR
dc.contributor.authorButtelli, Mônica Marxpt_BR
dc.contributor.authorSoares, Atila Cadopt_BR
dc.contributor.authorCorbellini, Luis Gustavopt_BR
dc.contributor.authorDalto, André Gustavo Cabrerapt_BR
dc.date.accessioned2020-12-17T04:11:15Zpt_BR
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.issn0100-736Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/216647pt_BR
dc.description.abstractFoot-and-mouth disease represents an important barrier to the international commerce of animal products, potentially associated with significant economic losses. The systematic vaccination of bovines and buffaloes was fundamental for the eradication of this disease; however, the use of vaccines can lead to reactions at the application site. The objectives of this study were to evaluate the effects of the vaccination protocol to the production of dairy cows and to observe the occurrence of vaccinal reactions in the animals. At one property located in the municipality of Salvador do Sul, Rio Grande do Sul, 270 dairy cows were vaccinated against foot-and-mouth disease in May 2019. The vaccine was administered via a subcutaneous application using disposable syringes and needles for each animal. Inspection of the animals was performed before and 20 days after the vaccination to verify the presence of reactions to the vaccine. The study’s sample was set by convenience, including 203 lactating animals with or without bovine somatotropin (BST) administration during the data collection period, which was limited to 20 days before and 20 days after the vaccination. Milk production data was obtained through SmartDairy® HerdMetrix™ software, tabulated in electronic spreadsheets using Microsoft Excel® and processed using the program SAS®, considering a 5% significance level for mixed model statistical analysis. A total of 160 animals (78.82%) presented local lesions at the application site, even when the recommended vaccination practices were followed, suggesting that the high reaction power was provoked by the vaccinal components. In regards to milk production, a statistically significant (p<0.05) decrease of 0.30kg of milk per animal/day was observed in the average daily production in the 20 days post-vaccination. These results demonstrate the local and systemic effects caused by the foot-and-mouth disease vaccine, evidenced by reduced levels of milk production and the occurrence of vaccine reactions, implying significant economic losses.en
dc.description.abstractA febre aftosa representa uma importante barreira no comércio internacional de produtos de origem animal, podendo acarretar em significativas perdas econômicas. A vacinação sistemática de bovinos e bubalinos foi fundamental para a erradicação da doença. No entanto, a utilização de vacinas pode causar reações no local da aplicação. O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da vacina em bovinos leiteiros e observar a incidência de reações vacinais no local de aplicação. O estudo foi realizado numa propriedade leiteira do município de Salvador do Sul, Rio Grande do Sul, onde foram vacinados 270 bovinos contra febre aftosa no mês de maio de 2019. A vacina foi administrada por via subcutânea, com seringas e agulhas descartáveis para cada animal. Foi realizada inspeção dos animais antes da vacinação e 21 dias após a vacinação, para verificar a presença de reações vacinais. A amostra foi definida por conveniência, incluindo 203 vacas em lactação com ou sem administração de somatotropina bovina (BST) durante o período de coleta de dados, que l foi de 20 dias antes e 20 dias após a vacinação. Estes dados de produção de leite foram obtidos através do software SmartDairy® HerdMetrix™, tabulados em planilhas eletrônicas do Microsoft Excel® e processados usando o programa SAS®, considerando 5% de nível de significância para uma análise estatística modelo misto. Foi observado que 160 (78,82%) vacas apresentaram lesões no local de aplicação, mesmo quando a aplicação era realizada de acordo com as boas práticas de vacinação, o que indica o alto poder de reação provocada pelos componentes da vacina. Em relação à produção de leite, observou-se uma redução significativa (p<0,05) na produção média diária de 0,30kg de leite por animal/dia nos 21 dias após a vacinação. Esses resultados demonstram os efeitos locais e sistêmicos provocados pela vacina da febre aftosa, evidenciados pela redução na produção de leite e pela incidência de reações vacinais, o que implica em significativas perdas econômicas.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa veterinária brasileira. Rio de Janeiro. Vol. 40, no. 8 (Aug. 2020), p. 589-592pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectVaccineen
dc.subjectVacinaçãopt_BR
dc.subjectFebre aftosapt_BR
dc.subjectFoot-and-mouth diseaseen
dc.subjectAdverse effectsen
dc.subjectReação no local da injeçãopt_BR
dc.subjectVaccine reactionen
dc.subjectProduçao de leitept_BR
dc.subjectMilk productionen
dc.subjectLactaçãopt_BR
dc.subjectBovinos de leitept_BR
dc.subjectDairy cattleen
dc.subjectSalvador do Sul (RS)pt_BR
dc.subjectAphthovirusen
dc.subjectCattle diseasesen
dc.subjectEradicationen
dc.titleAdverse effects of foot-and-mouth disease vaccine in dairy cattlept_BR
dc.title.alternativeEfeitos adversos da vacina contra febre aftosa em bovinos de leite pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001119418pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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