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dc.contributor.authorPisoni, Alexandrept_BR
dc.contributor.authorDalazen, Giliardipt_BR
dc.contributor.authorRafaeli, Rafael Schwalmpt_BR
dc.contributor.authorMarkus, Catarinept_BR
dc.contributor.authorMerotto Junior, Aldopt_BR
dc.date.accessioned2023-02-14T03:21:07Zpt_BR
dc.date.issued2022pt_BR
dc.identifier.issn1517-6398pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/254713pt_BR
dc.description.abstractEnvironmental conditions can influence herbicide metabolism and interfere with the evolution of weed resistance. This study aimed to evaluate the effect of thermal regimes on the control of barnyardgrass (Echinochloa crus-galli) susceptible and resistant to herbicides of the imidazolinones chemical group. Factor A (biotypes) consisted of one biotype that is susceptible and one that is resistant to imazethapyr; factor B (dose) comprised six imazethapyr doses between 0 and 800 g ha-1 for the resistant biotype and between 0 and 100 g ha-1 for the susceptible biotype; factor C (temperature) consisted of four thermal regimes (16/16 ºC, 25/25 ºC, 16/25 ºC and 25/16 ºC) to which the plants were submitted before and after the herbicide application. Concerning the resistant biotype, the highest control levels were observed in the thermal regimes with temperature fluctuation, especially at 25/16 ºC. At the recommended imazethapyr dose (100 g ha-1), the herbicide resulted in a control level over 90 % at 25/16 ºC and less than 50 % at 16/16 ºC, in the resistant biotype. The shoot dry mass was reduced by more than 80 % at 25/16 ºC and 16/25 ºC and less than 30 % at 16/16 ºC. The temperature conditions to which the plants are subjected in the pre- and post-application period interfere with the level of imazethapyr resistance in barnyardgrass.en
dc.description.abstractAs condições ambientais podem influenciar na metabolização de herbicidas e interferir na evolução da resistência de plantas daninhas. Objetivou-se avaliar o efeito de regimes térmicos no controle de capim-arroz (Echinochloa crus-galli) suscetível e resistente a herbicidas do grupo químico imidazolinonas. O fator A (biótipos) foi constituído de um biótipo suscetível e um resistente a imazethapyr; o fator B (dose) constou de seis doses de imazethapyr entre 0 e 800 g ha-1 para o biótipo resistente e entre 0 e 100 g ha-1 para o biótipo suscetível; o fator C (temperatura) foi composto de quatro regimes térmicos (16/16 ºC, 25/25 ºC, 16/25 ºC e 25/16 ºC) aos quais as plantas foram submetidas antes e após a aplicação do herbicida. Considerando-se o biótipo resistente, os maiores índices de controle foram observados nos regimes térmicos com oscilação de temperatura, principalmente para 25/16 ºC. Na dose de imazethayr recomendada (100 g ha-1), o herbicida proporcionou controle superior a 90 % para 25/16 ºC e menos de 50 % para 16/16 ºC, no biótipo resistente. A massa seca da parte aérea teve redução superior a 80 % para 25/16 ºC e 16/25 ºC e inferior a 30 % para 16/16 ºC. As condições de temperatura em que as plantas são submetidas no período pré e pós-aplicação do herbicida interferem no nível de resistência a imazethapyr em capim-arroz.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa agropecuária tropical. Goiânia. Vol. 52, (2022), e72955, 9 p.pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectEchinochloa crus-gallien
dc.subjectCapim arrozpt_BR
dc.subjectAcetolactate synthaseen
dc.subjectResistência à pesticidapt_BR
dc.subjectMudança climáticapt_BR
dc.subjectClimate changeen
dc.titleControl of barnyardgrass susceptible and resistant to imidazolinones at different temperature regimes before and after imazethapyr applicationpt_BR
dc.title.alternativeControle de capim-arroz suscetível e resistente a imidazolinonas em diferentes regimes de temperatura antes e após a aplicação de imazethapyr pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001160032pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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