Show simple item record

dc.contributor.authorBiondo, Elainept_BR
dc.contributor.authorCorrea, Ana Paula Folmerpt_BR
dc.contributor.authorBrandelli, Adrianopt_BR
dc.contributor.authorSant'Anna, Voltairept_BR
dc.date.accessioned2023-07-19T03:41:01Zpt_BR
dc.date.issued2021pt_BR
dc.identifier.issn2447-3383pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/262372pt_BR
dc.description.abstractThe objective of the present work was to evaluate polyphenols, trace elements and compounds with antioxidant, antimicrobial and anti-hypertensive activity in wild strawberries cultivated in Southern Brazil. Fruits present high fiber, iron, potassium and sodium concentrations. Polyphenolic content was 242.12 mg of gallic acid equivalent per 100g and monomeric anthocyanin concentration was 100.50 mg of cyanidin 3-glucoside per 100g. Wild strawberries presented the capacity of scavenging 89% of ABTS•+ radical and 61% of DPPH• radicals and chelating power of 3.1, meanwhile the inhibition of the angiotensin-converting enzyme I activity was 12.5%. Fruits presented compounds with capacity to inhibit Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes and Aeromonas hydrophyla. Thus, wild strawberries are important source of functional compounds and their consumption is a way to promote the Brazilian biodiversity and improve human diet.en
dc.description.abstractO objetivo do presente trabalho foi avaliar polifenóis, oligoelementos e compostos com atividade antioxidante, antibacteriana e anti-hipertensiva de morangos silvestres cultivados no sul do Brasil. Os frutos apresentam alta concentração de fibras, ferro, potássio e sódio. O conteúdo polifenólico foi de 242,12 mg de equivalente de ácido gálico por 100 g e a concentração de antocianinas monomérica foi de 100,50 mg de cianidina 3-glucosideo por 100 g. Os morangos silvestres apresentaram capacidade de eliminar 89% dos radicais ABTS•+ e 61% dos radicais DPPH• e poder quelante de 3,1, enquanto a inibição da atividade da enzima conversora de angiotensina I foi de 12,5%. Os frutos apresentaram compostos com capacidade de inibir Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes e Aeromonas hydrophyla. Assim, os morangos silvestres são importantes fontes de compostos funcionais e seu consumo pode ser importante para valorizar a biodiversidade brasileira e promover a variação da dieta humana.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.relation.ispartofCiência Agrícola [recurso eletrônico]. Rio Largo, Alagoas. Vol. 19, n. 1 (2021), p. 71-78pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectStrawberryen
dc.subjectMorangopt_BR
dc.subjectPhenolic compoundsen
dc.subjectCompostos fenólicospt_BR
dc.subjectAnti-hipertensivospt_BR
dc.subjectAnti-hypertensiveen
dc.subjectAtividade antimicrobianapt_BR
dc.subjectAntimicrobial activityen
dc.titleWild strawberries (Rubus rosifolius Sm.) from southern Brazil : centesimal and mineral composition, total polyphenols, antioxidant, antibacterial and antihypertensive activitiespt_BR
dc.title.alternativeMorangos silvestres (Rubus rosifolius Sm.) do sul do Brasil : composição centesimal e mineral, polifenóis, atividades antioxidante, antibacteriana e anti-hipertensivapt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001168929pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


Files in this item

Thumbnail
   

This item is licensed under a Creative Commons License

Show simple item record