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Metabolic attributes, yield and stability of milk in Jersey cows fed diets containing sodium citrate and sodium bicarbonate

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Metabolic attributes, yield and stability of milk in Jersey cows fed diets containing sodium citrate and sodium bicarbonate

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Título Metabolic attributes, yield and stability of milk in Jersey cows fed diets containing sodium citrate and sodium bicarbonate
Outro título Atributos metabólicos, produtividade e estabilidade do leite em vacas Jersey alimentadas com dietas com citrato de sódio e bicarbonato de sódio
Autor Stumpf, Marcelo Tempel
Fischer, Vivian
Kolling, Giovani Jacob
Zanela, Maira Balbinotti
Ribeiro, Maria Edi R.
Abreu, Alexandre Susenbach de
Abstract The objective of this work was to evaluate the inclusion of sodium citrate and sodium bicarbonate in the diet of lactating Jersey cows, and its effects on the metabolic attributes, productivity and stability of milk. We evaluated urinary pH, levels of glucose and urea in blood, body weight, body condition score, milk yield, milk stability (ethanol test), and milk physicochemical properties of 17 cows fed diets containing sodium citrate (100 g per cow per day), sodium bicarbonate (40 g per cow per day) or no additives. Assessments were made at the 28th and 44th days. Supply of sodium citrate or bicarbonate has no influence on the metabolic attributes, productivity, body weight, and body condition score of the cows, neither on the composition and stability of milk.
Resumo O objetivo deste trabalho foi avaliar a inclusão de citrato de sódio e de bicarbonato de sódio na dieta de vacas lactantes Jersey e seus efeitos sobre os atributos metabólicos, a produtividade e a estabilidade do leite. Foram avaliados o pH urinário, os níveis sanguíneos de glicose e ureia, o peso e o escore de condição corporal, a produção e a estabilidade do leite (teste do álcool) e as propriedades físico‑químicas do leite de 17 vacas, alimentadas com dietas com citrato de sódio (100 g por vaca por dia), bicarbonato de sódio (40 g por vaca por dia) ou sem aditivos. As avaliações foram feitas no 28o e 44o dias. O fornecimento de citrato ou de bicarbonato de sódio não influencia os atributos metabólicos, a produtividade, o peso e o escore de condição corporal das vacas, nem a composição ou a estabilidade do leite.
Contido em Pesquisa Agropecuaria Brasileira : 1977. Brasilia. Vol. 48, n.5 (maio. 2013), p. 564-567
Assunto Gado
Nutricao animal
Producao leiteira
[en] Additives
[en] Alcohol test
[en] Bos taurus
[en] Unstable nonacid milk
Origem Nacional
Tipo Artigo de periódico
URI http://hdl.handle.net/10183/98458
Arquivos Descrição Formato
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